Izvajalci, avtorji…

Pesniki, pisatelji, ljubitelji slovenske narodne pesmi

Alexia in Karant orkestra

Ime skupine Karant izvira iz imena Karantanija, sicer pa sama beseda pomeni hudournik v deželi polni kamnov. Kot vemo je bila Karantanija dežela naših prednikov, in ti predniki so nam zapustili slovenski jezik, svoje običaje, kulturo in ljubezen do petja, ki se izraža v velikem številu ljudskih pesmi.

več

Ansambel Mihe Dovžana

Miha Dovžan (1943) je naš najbolj znan citrar. Nastopal je s svojim ansamblom (Ansambel Mihe Dovžana) in posnel glasbo za več filmov med drugim Moja draga Iza in najbolj znan film Cvetje v jeseni (skladatelj Urban Koder).

več

Ansambel Pogum

Narodno zabavni ansambel Pogum nastopa in nas zabava že vrsto let. Pogumni fantje so Andrej (kitara, vokal), Mitja (kontrabas, bariton, vokal), Dejan (harmonika, klaviature), Emil (kitara, vokal) in Darko (vokal, bobni).

več

Ansambel SICER

Ansambel SICER si je ime nadel iz začetnic imena in priimka ustanovitelja in vodje ansambla SI-mona CER-rarja. Delujemo od leta 1998, do nedavnega v sestavu klasičnega kvinteta s pevko in pevcem. V novem sestavu se predstavljamo kot trio s pevcem in pevko, z bogatim programom izbranih melodij; tako narodnozabavnih kot zabavih. Na željo poslušalcev oziroma organizatorja še vedno lahko nastopamo v kvintetovski zasedbi. 

več

Aškerc Anton

Aškerc se je rodil v kmečki družini, ki se je preselila iz Globokega v Senožeče. Bil je prvi sin v družini. Svojo mladost je preživljal s pastirji, potem pa so ga starši poslali v šolo. Ko je dokončal gimnazijo v Celju, se je vpisal na mariborsko semenišče in postal duhovnik leta 1880. 17 let je služboval po štajerskih župnijah.

več

Balantič France

France Balantič, pesnik, ki je rojen 29.11.1921, je bil pri šestih letih vpisan v privatno malo šolo pri šolskih sestrah in je znal brati in pisati pred osnovnim šolanjem. Kot osnovnošolec je bil zbiratelj metuljev, znamk in fiktivni dopisovalec iz daljnih krajev, tudi Jamajke.

več

Bevk France

Bil je slovenski bibliograf, dramatik, ljudski pripovednik, pesnik, prevajalec, pisatelj, publicist, učitelj in urednik. Leta 1906 je Bevku revija Domači prijatelj objavila črtico Vstajenje. S voje pesmi je pošiljal dijaškemu listu Zora in urednici Domačega prijatelja, Zofki Kveder. Po maturi leta 1913 je učil v vasi Orehek, leta 1916 pa je bil premeščen v Novake nad Cerknem.  Leta 1917 so ga vpoklicali v vojsko na vzhodno fronto v Galicijo in Bukovino.

več

Brendi

Glasba je moje življenje

"...ker je glasba moja prva ljubezen
in bom to s srcem delal do konca."

Branko Jovanović Vunjak - Brendi
1962 - 2011

več

Brest Vida

Rodila se je 21. julij 1925, Šentrupertu, v družini s šestimi otroki. Že kot otrok je pisala pesmi. Zbrala jih je šestinštirideset. Pri sedemnajstih letih je odšla v NOB, po drugi svetovni vojni pa je postala novinarka, urednica Ljudske pravice in delala v založbi Mladinska knjiga.

več

Cankar Ivan

Rodil se je na Vrhniki kot osmi od dvanajstih otrok obrtniško-proletarske družine. Leta 1882 se je vpisal v osnovno šolo na Vrhniki, leta 1888 pa se je vpisal na ljubljansko realko.

več

Cankar Izidor

Bil je slovenski pisatelj, umetnostni zgodovinar, kritik, prevajalec in diplomat. Rodil se je kot prvi od sedmih otrok Andreja in Marije, rojene Huber. Izidorjeva mati je bila sremska Nemka iz premožne družine. Otroška leta je preživel pri teti Karolini, poročeni Hofbek. Gibal se je v krogih bogatih družin sremskih Nemcev, kar je vplivalo na njegov kasnejši življenjski slog. V tetini hiši se je govorilo samo nemško in hrvaško, tako se je Izidor naučil govoriti slovensko šele po prihodu v Ljubljano, leta 1897, kamor je prišel s pomočjo bratranca Ivana Cankarja.

več

Černigoj Franc

Franc Černigoj je slovenski pesnik in zbiratelj ljudskega izročila. Rojen je 2.11.1948 v Podmeji pri Ajdovščini. Bil je absolvent slovenščine in srbohrvaščine na ljubljanski Filozofski fakulteti. Iz istih predmetov je diplomiral na ljubljanski Pedagoški akademiji.

več

Dalmatin Jurij

Bil je slovenski protestantski teolog in pisec. Domneva se, da so se njegovi predniki preselili iz Dalmacije ali preko Dalmacije. Jurij sam se je podpisoval kot Dalmatin, nekateri (tudi Trubar) so njegov priimek zapisovali kot Dalmata. Njegova starša sta bila revna in ga pri šolanju nista mogla finančno podpirati. Do 18. leta se je šolal doma, v Krškem, pri Bohoriču. Bohorič je Dalmatina vzgojil v protestantskem duhu. 

več

Danica Filiplič

Po Koroškem:
Danica Filiplič, Franc Koren in orkester RTV Ljubljana

Venček narodnih
Danica Filiplič, Lozar in Polde Černigoj, LP Vaski Zvon, Jugoton LPY-610

Čez tri gore
Danica Filiplič, Božo Grošelj, Boris Frank, v živo, Jugoton LPY-610

Ljuba si pomlad zelena
Danica Filiplič, Franc Koren in Trio Avgusta Stanka

več

Daniel Artiček – Dane

Daniel Artiček - Dane je slovenski kantavtor imenovan tudi “pesnik miru in vključevanja”. Poznan je po svojih aktualnih, čustvenih, intimnih in pogosto šegavih pesmih v slovenskem jeziku, ki ustvarijo ozračje mirnosti, napolnjeno s čustvi in energijo. Artiček je zagotovo izjema med kantavtorji kajti svojo pot poeta miru in šansonjerja je začel v letu 2015 v 51 letu in v tem kratkem času razvil svoj lasten, prepoznaven slog popevčic ali »šansončkov«.

več

Dorca Kralj

Slika: Francka Globočnik, olje na platnu

Tržiška pesnica Dorca Kraljeva

"V krogu vitezov lepe besede... je tudi ona plemkinja iz rodu žlahtnih pesniških navdihov" je o Dorca mami zapisala prof. Berta Golob.

Dorca Kralj se je rodila 6.decembra 1913 na Slapu pri Tržiču. Ves svoj prosti čas je posvečala kulturi: bila je igralka, pevka, pesnica... tudi članica Društva skladateljev Jugoslavije.

več

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino