Prijat’li! obrodile so trte vince nam sladkó

Prelepo zeleno kot čisto zlato,le pijmo pošteno to žlahtno blago.Za stare za mlade za luštne ljudi, za vsakega trta rodi.   Praznovanje trgatve Tudi v naših vinogradniških območjih je postal klopotec oznanjalo zorenja grozdja in bližajočo se trgatev in ne le odganjanje ptičev. Na dan trgatve se je iz vinogradov oglasila pesem, ki je zamrla […]

Prelepo zeleno kot čisto zlato,
le pijmo pošteno to žlahtno blago.
Za stare za mlade za luštne ljudi,
za vsakega trta rodi.

 

Praznovanje trgatve

Tudi v naših vinogradniških območjih je postal klopotec oznanjalo zorenja grozdja in bližajočo se trgatev in ne le odganjanje ptičev.

Na dan trgatve se je iz vinogradov oglasila pesem, ki je zamrla samo takrat, ko so se osušila usta in grlo ali ko je s dobro šalo kdo prekinil tišino ali pa so prisluhnili lepi pesmi in vriskanju z drugega konca goric. Zvečer so “prešali” – stiskali mošt. Družbo “prešarjem” so delali mladi obiralci. Razne vesele igre, npr. “bitje rihtarja”, ko je često v šali med smehom in spodbujanjem dobila marsikatera zadnjica modrice, pa s samim delom niso imele nič skupnega. Vmes so prelagali koš, vrteli prešpan in peli. Harmonikar je igral in metali so karte.
V luninem siju ali temnem hodniku je marsikateri mladenič ukradel izvoljenki poljub.

Veliko te romantike je zaradi hitrega načina življenja šlo v pozabo. Vole in konje so zamenjali traktorji in avtomobili, prešanje ponoči pa nove avtomatske in hitro delujoče stiskalnice, tako da se stiskanje in prešanje zdaj navadno konča, še preden obiralci grozdja povečerjajo.

Skoraj povsem je utihnila pesem trgačev – obiskovalcev, ker se med seboj slabo poznajo, so zadržani in kot da ne bi znali delati ob pesmi. Skratka ne pojejo več. Harmoniko so nadomestile kasete v radiokasetniku. Ljudje še jedo ne več s takšnim veseljem kot nekoč, saj se morajo držati diet ali pa se jim mudi domov k televizorju.

Več o zgodovini trte in vina na www.vinoteran.com/zgodo.html

Odpri mi kamrico

Prva in edina

Prva pesmarica s katero lahko melodije tudi poslušate in zraven zapojete.

KAKO POSLUŠAMO MELODIJO ?

Potrebujemo povezavo z Internetom in z vpisom ustrezne QR kode lahko melodijo takoj poslušamo.

S pomočjo QR kode imate neposreden dostop do vsake pesmi. QR kodo lahko z vašo mobilno napravo tudi skenirate in melodija vam bo takoj dostopna.

QR koda - Slovenske narodne pesmi

Pesmarica je lahko izvirno in privlačno darilo za vsakega ljubitelja Slovenskih narodnih pesmi.

Pesmarica je velikosti 148 x 210 mm ( format A5 ) in ima 72 strani, mehka vezava

Obišči spletno stran www.pesmarica.si

Naroči zdaj in prihrani 3 €

Cena pesmarice je 21,00 €, pri nakupu v naši novi spletni trgovini pa vam ponujamo popust v višini 3 € !

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino