Kdaj je pust ?

Pust je čas, ko se napravimo v pustno šemo, maškaro.

Pustni čas je tesno povezan z Veliko nočjo, ki je premakljiv praznik in je na vrsti prvo nedeljo po prvi spomladanski polni Luni (velika noč je med 22. marcem in 25. aprilom).

 

Ko imamo datum Velika noči, odštejemo 40+6 dni (nedelje se ne štejejo) tako, da dobimopepelnično sredo, ki pride letos 9.3.2011 – dan pred sredo pa je pustni torek. 

Pust v prihodnjih letih:

 • 2014 – 4. marec
 • 2015 – 17. februar
 • 2016 – 9. februar
 • 2017 – 28. februar
 • 2018 – 13. februar
 • 2019 – 4. marec
 • 2020 – 25. februar

Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči. Prava pustna dneva sta dva; pustna nedelja (v liturgiji quinquagesima) in pustni torek.

Ime tega časa se smiselno veže na latinsko besedno zvezo domenica ante carnes tollendas ali levendas (nedelja, preden se umakne, pusti meso, predpostna nedelja).

Samo praznovanje pusta sega v predkrščansko dobo, njeno izročilo so prevzeli Rimljani in si v prepomladnem času ustvarili več praznikov ob katerih so se tudi šemili. Praznovanje in šemljenje se je klub upiranju uveljavljajoče se Cerkve nadaljevalo tudi po pokristjanjenju; od 10. stoletja pa je odpor ponehal. V srednji Evropi so se po letu 1300 zabave prenesle na čas pred štiridesetdnevnim postom.

Beseda pust, ki jo je poznal že Trubar, je verjetno nastala iz »mesopust«, to je iz besed meso in postiti se ali iz meso in pustiti, kar bi bil dobeseden prevod iz italijanskega izraza carneleva v pomenu »opusti meso«.

Iz italijanskega carneleva je nastala beseda carnevale, iz te pa evropska kulturna beseda karnevál v pomenu »praznovanje pusta« ali »pustovanje, pust«.

Danes je pri nas izraz mesopust zastarel in se ne uporablja več, v ruskem okolju pa še vedno pomeni »štiridesetdnevni post«.

K pomenu besede »maškara, pustna šema« obstajajo še izrazi: pústar, pústnjak, pústnik, fášenk in kurent. Izraz pústnik pomeni še izraz za meseca februar in marec.

Kot splošna beseda ima kurent pomen »pustna šema v kožuhu, z zvonci okrog pasu in posebnim pokrivalom, znana v vzhodni Sloveniji«

Vir: Wikipedija

Odpri mi kamrico

Prva in edina

Prva pesmarica s katero lahko melodije tudi poslušate in zraven zapojete.

KAKO POSLUŠAMO MELODIJO ?

Potrebujemo povezavo z Internetom in z vpisom ustrezne QR kode lahko melodijo takoj poslušamo.

S pomočjo QR kode imate neposreden dostop do vsake pesmi. QR kodo lahko z vašo mobilno napravo tudi skenirate in melodija vam bo takoj dostopna.

QR koda - Slovenske narodne pesmi

Pesmarica je lahko izvirno in privlačno darilo za vsakega ljubitelja Slovenskih narodnih pesmi.

Pesmarica je velikosti 148 x 210 mm ( format A5 ) in ima 72 strani, mehka vezava

Obišči spletno stran www.pesmarica.si

Naroči zdaj in prihrani 3 €

Cena pesmarice je 21,00 €, pri nakupu v naši novi spletni trgovini pa vam ponujamo popust v višini 3 € !

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino