Jeran Luka

Luka Jeran, slovenski misijonar, pesnik, nabožni pisatelj in urednik.
Jeran je gimnazijo obiskoval v Karlovcu in Ljubljani. Nato je med leti 1840 do 1842 na liceju študiral slovanske jezike in bogoslovje ter bil 1846 posvečen. Kot kaplan je služboval v Poljanah, Horjulu in Ljubljani. Leta 1853 in 1854 je potoval v Afriko kot misijonar in se obakrat zaradi bolezni vrnil. Od 1869 je bil papežev kómornik, od 1882 pa stolni kanonik.

Jeran Luka

Jeran se je že v Karlovcu pridružil ilirskemu gibanju. Kot bogoslovec se je seznanil s S. Vrazom in si z njim dopisoval v ilirščini. Domoljubne, prigodniške in nabožne pesmi, ki nimajo posebne literarne vrednosti je prvič objavil 1843 v Novicah. Objavljal je tudi v Drobtinicah, Vedežu, največ pa v Zgodnji danici, katero je med leti 1852 do 1896 tudi urejal.

Poleg pesmi je v Zgodnji danici objavljal tudi nabožne, vzgojne in verskopolitične članke, pa tudi literarne ocene, v katerih je odklanjal erotiko. Jeranovo delovanje na filozofskem področju pa je na Slovenskem povzročilo idejno razlikovanje in utrlo pot nestrpnosti. Kot mecen ljubljanskih dijakov je 1880 ustanovil Dijaško kuhinjo.

Dela:

  • Zgodbe svetiga pisma
  • Potovanje v Sveto deželo
  • Večni mesec za žive in mertve
  • Šmarnice naše visoke nebeške Kraljice 

Vir: Wikipedia

 

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino