Erjavec Fran

Bil je naravoslovec in pisatelj. Rodil se je 4. septembra 1834 v Ljubljani. Pri štirih letih mu je umrl oče. Mati se je poročila z uslužbencem na železniški postaji v Zalogu. Frana in brata Mihaela je vzela s seboj v Zalog, a je kmalu po svoji drugi poroki umrla tudi ona, zato je kasneje zanj in brata skrbela njena sestra, Ana Bezljajeva.

Erjavec Fran

Erjavec je bil naravoslovec, potopisec in pripovednik. Uvrščamo ga v generacijo pripovednikov, ki so v petdesetih letih ustvarili temelje slovenski prozi in pripovedništvu. Izhodišča za pisanje je iskal v znanosti, naravoslovju, opazovanju narave, narodopisju in opisovanju socialnega okolja.

Jenku se ponekod približuje z orisi posebnežev in osamljenih malih ljudi. V črticah in povestih pogosto sledi romantično zabavni zvrsti proze ali pa poučno vzgojni povesti. S povestmi in črticami, objavljenimi večinoma v Slovenskem glasniku, je vpeljal Erjavec v slovensko slovstvo romantično realistično povest družabmo zabavnega tipa, ki so jo nadaljevali pozneje Josip Jurčič, Janko Kersnik, Josip Stritar in Ivan Tavčar. Zlasti v povesti Huzarji na Polici je uporabljal motive vaškega in graščinskega življenja, nesrečnih ljubezni, zapeljivca in tragičnih razpletov. Ni vse zlato, kar se sveti je druga klasična slovenska povest za Levstikovim Martinom Krpanom.

Prvi prispevki, ki jih je objavljal v Vajah, so bile Črtice iz življenja Schnackschnepperleina, spis Žaba, povest Piskrovezar, najverjetneje pa je tu objavil tudi prvo obliko pripovedi Avguštin Ocepek.

Dela:

 • Domače in tuje živali v podobah
 • Eno noč na Kumu
 • Črtice iz življenja Schnackshnepperleina
 • Pot iz Ljubljane v Šiško
 • Na stričevem domu

Vir: Wikipedia

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino