Moški pevski zbor Slava Klavora

V letu 1946 je bil oblikovan iniciativni odbor predstavnikov vseh tekstilnih tovarn v Mariboru. Imel je nalogo ustanoviti reprezentativno sindikalno kulturno umetniško društvo, ki bi naj delovalo v meljskem industrijskem bazenu z nalogo združiti vse tekstilne delavce in nameščence.

Moški pevski zbor Slava Klavora

Društvo je imelo temelje v moškem pevskem zboru, ki je bil ustanovljen leta 1945 v nekdanji tovarni Hutter in drug, kasneje poimenovani Mariborska tekstilna tovarna. Zbor je v začetku imel svoje člane samo v tej tovarni, kasneje pa so se v zbor pridružili še  pevci iz ostalih tekstilnih tovarn v Mariboru. Društvo v letu 1947 še ni imelo svojega uradnega imena, imenovali so ga kar pevski zbor tekstilcev; to leto pa velja kot ustanovno leto društva.

Kmalu se je društvo moralo tudi uradno oblikovati in na ustanovnem občnem zboru 7. marca 1948 so zastopniki vseh tovarn meljskega bazena in ostalih tekstilnih tovarn, ki so predstavljali tedanjih 12.000 tekstilnih delavcev, ustanovili Sindikalno kulturno-umetniško društvo in ga poimenovali po narodni junakinji Slavi Klavori.

Spletna stran: www.kd-slavaklavora.si

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino