Možina Albina

Možina Albina, rojena Jakopovič, se je rodila Ježefu in Mariji kot zadnji, 10 otrok leta 1935 v Pestikah blizu Zavrča v Halozah. 

Možina Albina

MOŽINA ALBINA
1935 – 2016

Tja je tudi vsak dan (poleg ostale dece) 6 km hodila peš v šolo in ob nedeljah k maši. Kmalu je začela pet v cerkvenem zboru. Sicer pa so takrat veliko prepevali ob raznih opravilih, tudi med okopavanjem v vročem soncu na njivi, ali pa v senci jablane ob kosu kruha in kozarcu tukle. Ker si je besedila dobro in hitro zapomnila, je morala zmeraj “naprej pet”.

V Mariboru, kamor se je preselila z možem in si ustvarila družino, se je na Pobrežju tudi priključila cerkvenemu zboru. Ker se je med leti 1968 in 1995 zaradi prostorske stiske z družino večkrat selila, je tako menjavala tudi fare in s tem cerkvene zbore. Čeprav je bilo velikokrat težko, je zmeraj našla čas za pesem, tudi recimo ob poslušanju nedeljskih želja, kjer je ob melodijah sama tudi zapela. Umrla je leta 2016 v Mariboru, pokopana pa na njeno željo v ilovnati haloški zemlji v Zavrču.

V spomin veliki ljudski pevki pripravljamo internetno stran, posvečeno samo njej. Tam bomo poleg njenih pesmi, ki jih je res veliko, v poslušanje ponudili tudi posnetke radijskih oddaj, ko so jo pred mikrofon vabili različni uredniki. Stran je v nastajanju in jo bomo postopoma bogatili z vsebino.  Vabljeni k ogledu na www.multimnm.net/albina/ , kamor se boste radi vračali.

 

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino