Marjetka Popovski

Marjetka Popovski je Primorka, doma iz Izole, čeprav so njene korenine močno razvejane in ima prednike od Tirolske do Grčije. Marjetka prepeva že vse življenje od otroškega zborčka naprej... " Brez glasbe in pesmi bi bilo moje življenje pusto ", je dejala...

Marjetka Popovski

 

Kontakt: marjetka.popovski@gmail.com,  GSM: 041 435 207

MARJETKA POPOVSKI s svojim delovanjem bogati svoje znanje in znanje drugih. S petjem je pričela že v otroškem pevskem zborčku, pa v osnovni šoli, nadaljevala v gimnaziji, se priključila tudi folklorni skupini v Piranu in aktivno plesala in prepevala 10 let in opravila tudi celoletno izobraževanje za vodjo folklorne skupine. Kasneje je bila tudi članica študijskega krožka Beseda slovenske Istre,kjer je prepevala stare istrske pesmi. Mnogo pesmi so jo naučili tudi stanovalci v Domovih upokojencev, s katerimi prepeva še danes. Marjetka je kot fizioterapevtka delovala v izolskem domu upokojencev in ob svojem delu poprijela še za kitaro in s stanovalci prepevala stare slovenske ljudske pesmi, med njimi tudi borbene in partizanske. To počne še danes. V domu je ustanovila tudi pevsko skupino in ansambel Val morja in Marinaio bend, kjer so igrali tako kitaro, harmoniko, bobne, violino, male inštrumene in s skupino nastopali tako za potrebe doma, kakor na občinskih prireditvah po slovenski Istri in zamejstvu. Posneli so celo avdio in video kasete, nato zgoščenke in imeli veliko nastopov. V takratnem času, leta 2000 so “orali ledino” v glasbenem in pevskem ustvarjanju med slovenskimi domovi upokojencev Slovenije. Delovali so neprekinjeno več kot 15 let. 

Vzporedno je Marjetka poučevala in nastopala s pevskima skupinama Dekleta s Škofij iz Kopra in Ivan Grbec iz Škednja pri Trstu ter tamburaškim orkestrom v Boljuncu na tržaškem. Ljudska pesem je bila del njenega življenja. Vse bolj pa se je oblikovala tudi njena samostojna pot, kjer je nastopala s svojo kitaro, prepevala stare slovenske ljudske pesmi, med njimi istrske in ” trieštinske”, stare slovenske božične pesmi ter tudi borbene in partizanske.

S pesmijo nastopa tako v svojem domačem kraju, kakor po drugih krajih slovenske Istre in Primorske ter po mnogih krajih po Sloveniji in zamejstvu. Na željo mnogih slovenskih rojakov je slovensko ljudsko pesem ponesla tudi v mnoga slovenska kulturna društva daleč po Avstraliji ( Melbourne, Sydney, Geelong ), Franciji ( Pariz ), Švici ( Ženeva), Avstriji ( Celovec, Železna Kapla, Obirsko ), po Italiji, Hrvaški ( Zadar, Osijek, Dubrovnik, hrvaška Istra ), Bosni ( Tuzla ), Srbiji ( Beograd in Novi Sad ), Makedoniji ( Skopje ).

Marjetko z njeno kitaro poznajo po mnogih krajih Slovenije, posebno pa, ko se srečujejo v hotelu Delfin v Izoli, kjer že osemnajsto leto ( od leta 1999 ) prepeva na svojih pevskih večerih ” Zapojmo si “, kjer skupaj z obiskovalci, tudi po 300-400 se jih zbere in skupaj v en glas prepevajo lepo slovensko ljudsko pesem. Letos, v letu 2017 pa so uvedli tedensko enourno Prebujanje s pesmijo, kjer si za dobro jutro zapojejo lepe slovenske ljudske pesmi. Marjetko na njenih nastopih včasih spremlja tudi njena skupina Cvet v laseh, s katero obiskujejo mnoge domove starejših po celi Primorski in s pesmijo razveseljujejo vse okoli sebe.

Marjetka je prejemnica mnogih priznanj raznih humanitarnih organizacij, prejela je tudi priznanja Andragoškega centra Slovenije za ohranjanje in poučevanje kulturne dediščine, Zveze vojnih veteranov Slovenije in Združenja zveze borcev za dolgoletna kulturna sodelovanja in je tudi nagrajenka Občine Izola.

Posnela je kar nekaj zgoščenk, na kateri so posnete mnoge poznane in manj poznane slovenske ljudske pesmi, pa tudi borbene. Njeni številni nastopi so množično obiskani, saj ji obiskovalci z veseljem pritegnejo zraven s petjem. Članki o njenem delovanju, poučevanju, prepevanju in nastopanju so omenjeni v številnih časopisih, revijah, intervjujih ter radijskih in televizijskih oddajah.

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino