Stanko Avgust

Avgust Stanko se je igranja harmonike naučil sam, in tudi prvo harmoniko si je priigral sam z igranjem na tekmovanju.

Kot eden najmlajših harmonikarjev je leta 1929 zmagal na ljubljanskem Velesejmu in za nagrado dobil kromatično harmoniko.

Stanko Avgust

K priljubljenosti mu je veliko pripomogel radijski medij. Ko je bila leta 1928 ustanovljena kot tretja v Evropi, radijska postaja Radio Ljubljana z dvema do tremi urami programa na dan, so kmalu začeli nastopati tudi harmonikarji in pevci narodnih pesmi. Stanko je prvič nastopil na Radiu Ljubljana leta 1930.

Stanko je vse svoje življenje dobesedno živel samo za glasbo. Ko so se glasbene oddaje na radiu nekoliko podaljšale, ni bilo oddaje, da ne bi v živo Stanko zaigral vsah dveh, štirih skladb.

Bil je človekoljub in se je zelo rad družil z ljudmi. Že pred 2. svetovno vojno je bil znan po vsej Sloveniji. Po osvoboditvi je na radiu igral koračnice in marše, pozneje pa se je spet predal narodnim pesmam.

Bil je tudi zaposlen na Radiu Ljubljana, od 1929 je bil stalni, od 1941 naprej pa honorarni sodelavec Radia Ljubljane. Nekaj časa je poučeval tudi na glasbeni šoli Ljubljana.

Lastnih skladb Stanko ni pisal, v arhivu Radia Ljubljane pa je več ducatov narodnih skladb v njegovi izvedbi, nekaj posnetih tudi s triom.

Avgust Stanko, idol Slovenskih harmonikarjev je umrl 20. oktobra leta 1976 v Ljubljani, star 73 let.

 

Vir: Wikipedija

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino