Ljudski pevci Ajda

Ljudski pevci Ajda iz Dolenje vasi pri Krškem delujejo v okviru Kulturnega društva Žarek, Dolenja vas pri Krškem.

Ljudski pevci Ajda

CD so posneli spomladi leta 2006, skupino pa sestavljajo:

Marta Starec, Irena Stergar, Jožica Puntar, Rozika Cizelj, Karolina Bogovič, Karolina Arnšek, Miha Planinc, Jože Gerjevič, Niko Bogovič, Ivan Stergar, Franc Komočar, Milan Cizelj in Branko Vodopivec.

Ljudski pevci Ajda imajo preko 15 nastopov letno. Vsako leto organizirajo srečanje ljudskih pevcev, nastopili so že na številnih odrih po Sloveniji in stkali mnogo prijateljskih vezi z drugimi pevci tudi iz tujine. S svojim nastopom so že mnogim polepšali jubilejna praznovanja (podoknice), na željo svojcev pa so zapeli tudi ob zadnjem slovesu.

Skupino Ajda sestavljajo moški in ženski glasovi, kjer se osnovna melodija pokriva s petjem »čez«, pritegne ji sopran, bas pa daje pesmi podlago.

Petje Ajde je v največji meri štiriglasno, kar jim daje posebno barvitost. V njihovi zakladnici je že preko sto pesmi, ki so se ohranjale brez notnih zapisov in prehajale od dedov in staršev na mlajše rodove, pele pa so se ob različnih veselih ali žalostnih priložnostih.

Pesmi za njihove prve nastope je prispevala Pavla Gorišek, neprecenljiv vir pevskega bogastva pa sta člana skupine zakonca Cizelj iz Pesjega ter Rezika Skočaj iz Sp, Starega Grada.

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino