Grajski pevci iz Predgrada

Pevska skupina Grajski pevci je nastala leta 2009, samostojno se je prvič predstavila v okviru letnega koncerta Anževo na Predgrajski praznik. Programsko so aktivni tudi v okviru veteranske Folklorne skupine Predgrad.

Grajski pevci iz Predgrada

Kjer je petje, tam je veselje!

Ime skupine izhaja iz vasi Predgrad, kjer je nekoč stal grad Poland in tu so Poljane posedovale svoje lastno sodišče že pred letom 1325.

Grajski pevci so bili vedno bolj vneti za petje kot za ples. Na pobudo nekaterih plesalcev pa so se člani organizirano zbrali s pomočjo vodje Katarine Kapš. Pevska skupina deluje pod okriljem Kulturno športnega društva Predgrad. Pojejo ljudske pesmi, druži jih dobra volja, prijateljstvo; saj kdor poje, slabo ne misli.

Nastopali so po Sloveniji in tudi v tujini: Italiji, Srbiji, Avstriji, Češki, Hrvaški… Samostojno prirejajo različne prireditve : Srečanje ljudskih pevcev in godcev, Jesen na podeželju, Šmalcljev večer… Na slednjem prepevajo pesmi, ki jih je spisal in spesnil Jožef Šmalcelj – glasbeni samouk, pevovodja, skladatelj, pesnik, pisatelj, učitelj glasbenih veščin….

Grajski pevci se skozi vse leto družijo na vajah, praznovanjih in prireditvah. Prvo srečanje se začne v začetku leta z občnim zborom, kjer si zadajo nove naloge in cilje za tekoče leto. Vsekakor ne pozabijo na rojstne dneve in jubileje svojih članov.

Poslušajte pesem “Dekle je na pragu stala”

 

NIKOLI NE RECI NE, VZEMI SI ČAS

»Naj vaš čas ne mineva tako hitro, da bi pozabili na prijatelje, družiti se, se nasmehniti, spomniti in občudovati lepoto tega, da imamo drug drugega ter doživeti to, kar znamo z dušo in srcem
ustvarjati ali morda samo občudovati. Kot članica in predsednica društva sem vesela in ponosna, da smo si vzeli čas in v desetih letih doživeli nepopisno lepe trenutke, urice, dneve. To je bil čas skupnega druženja, povezovanja, učenja in ustvarjanja, tudi smeha.

Vesela sem, da so si vzeli čas tudi naši zvesti oboževalci, ki so naše delo in dogodke spremljali skozi ves čas našega delovanja. Lahko rečem, da smo kot ena velika družina. 

Vse aktivnosti ne bi bilo mogoče izpeljati brez dobre volje, pridnega dela in finančnih sredstev Občine Kočevje in nekaterih donatorjev, za kar se jim ob tej priložnosti zahvaljujemo. Zahvala gre tudi naši vodji Katarini Kapš za vso potrpežljivost.« 

Predsednica društva
Jožica Matkovič

 

Bilten 2019 – Grajski pevci iz Predgrada

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino