Fantje s Preske

Ljudski pevci Fantje s Preske izvirajo iz majhne vasi Preska nad Boštanjem v severnem delu Krškega gričevja. V preteklih dveh desetletjih so postali dobro prepoznavna skupina slovenskih ljudskih pevcev.

Fantje s Preske

Ljudski pevci Fantje s Preske (od leve proti desni: Matija Lisec, Alojz Lisec, Franc Lisec, Stane Krnc, Anton Lisec), ki izvirajo iz majhne vasi Preska nad Boštanjem v severnem delu Krškega gričevja, so postali v preteklih dveh desetletjih dobro prepoznavna skupina slovenskih ljudskih pevcev.

Njihova posebnost je večglasno fantovsko petje s petjem čez, stopničastim vstopanjem in nižanjem ob novih kiticah. Pesem jih je družila že v mladosti, iz preteklosti pa so prevzeli in ohranili bogat nabor ljudskih pesmi, pa tudi nekatere šege, ki jih spremlja petje, kot sta jurjevanje in ramplanje.

Med številnimi nastopi doma in v zamejstvu velja izpostaviti sodelovanje v vseslovenskem projektu Rastoča knjiga, sodelovanje s strokovnjaki s Slovenske akademije z znanost in umetnost SAZU ter Slovenske Matice. V letu 2005 so za svoje dosežke na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti prejeli Zlato plaketo Občine Sevnica, večkrat pa so se uvrstili tudi na državno srečanje ljudskih pevcev in godcev JSKD.

Bogat arhiv ljudskih pesmi so Fantje s Preske javnosti predstavili tudi z izdajo zbirke ljudskih pesmi »Pušeljc s Preske« in s štirimi zgoščenkami izbranih pesmi.

Zaradi svoje prepoznavnosti in unikatnosti v izvajanju ljudskega večglasnega fantovskega petja so avtorji projekta “Sozvočja Slovenije/Sounds of Slovenia” (Vidakivič in sod., 2011) Presko uvrstili na zemljevid krajev ohranjene izvorne ljudske glasbe na Slovenskem – Fantje s Preske se predstavljajo na dvojni zgoščenki in v spremnem dvojezičnem besedilu z jurjevo kolednico “Dober večer, vam bog daj”.

Spletna stran: www.drustvo-preska.si

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino